Minkfarmarna

Dokumentär av Per-Anders Rudelius, Kultfilm 2012.
Originalmusik, Ljuddesign och slutmix 2.0 – Per-Henrik Mäenpää.
Att idag få svensk arbetskraft till den ifrågasatta näringen minkfarmning är nästan omöjligt. Därför anländer en minibuss med polacker till farmerna på Listerlandet i november. Det är dags för den intensiva pälsningsperioden då minkarna ska avlivas och skinnen tas om hand. För första gången visas verksamheten på en minkfarm upp och filmaren Per Anders Rudelius har fått möjlighet att skildra denna kontroversiella näring på nära håll.
På Listerlandet ligger minkfarmerna på rad och här finns majoriteten av Sveriges pälsdjursuppfödare. Niclas och hans far Sune har farmen intill Görans och de har ett tätt samarbete och umgänge. Niclas säger sig ha blivit hotad till livet av djurrättsaktivister men räds inte att säga vad han tycker. “Det kommer att bli ett herrans liv när det här visas på TV men vi har inget att skämmas över och inget att dölja”, säger han.
Han och de andra diskuterar gärna politik och försöker förklara varför Sverigedemokraterna har ett av sina starkaste fästen i just deras kommun. Det finns de som kallat Listerlandet för protektionismens högborg, här ville man förr inte gifta bort någon arvinge alls – utanför släkten. SVT 2, 3/5 2012. SVT Dokumentär.